Scandinaviskt arv?

Här om dagen lade jag märke till att det ”svenska” klädmärket Sweet använder sig av sitt ursprung som säljargument trots att kläderna är långt ifrån svenska. En slogan på ett par brallor jag köpt lyder ”Scandinavian Heritage, European Lunacy” vilket ger konsumenten intrycket av att det är en skandinavisk eller kanske europeisk produkt. Tittar man däremot på tvättlappen ser man ett klassiskt meddelande som ger oss en helt annan bild. Det blir därför inga fler plagg från den tillverkaren.

Tyvärr är detta ett utbrett fenomen, ett fenomen som jag dessutom själv vid flertalet tillfällen stött på i mitt yrke. Det finns tyvärr inte så många märken som tillverkar sina produkter i Sverige men det finns vissa eldsjälar där ute som vill göra rätt för sig. Mia Berg som är en bekant till mig har till exempel startat sykooperativet Stitch som tillverkar alla sina kläder i Sverige. Här är också en lista på flera svenska tillverkare av kläder som prioriterar närproducerat och jag rekommenderar att alla röstar med plånboken på daglig basis. Det är mycket mer effektivt än att endast rösta vart fjärde år.

Klippte mig förresten igår för 50 spänn i Seved. Prisvärt och snabbt. Det tog bara 3-4 minuter och resultatet var kanske inte det allra bästa men det gjorde susen. Enligt mäster-käbblaren Anders Ygeman (vår nuvarande inrikesminister) bidrog jag till den organiserade brottsligheten i Malmö genom att göra på detta viset. Jag ser inte riktigt vart logiken i detta påstående finns, jag fick ju kvitto och allt. Det borde inte kosta mer än just 50 spänn för att få en snabb snaggning, tycker jag. För mig handlar det om konkurrens.

– Jash Doweyko-Jurkowski